Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 |
Wie

Wie


de Veenfabriek als sleutel tot verandering

De Veenfabriek is beweging. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëren we interdisciplinaire ervaringen, waarin we alle zintuigen aanspreken. De neurotransmitters moeten knetteren tot diep in het ruggenmerg en de kamers van het hart zetten we wagenwijd open.

We bewegen hoofd, hart en onderbuik. Het vastgeroeste schudden we los, wat rotsvast is breken we, de schoenmaker sleuren we weg bij zijn leest. Wat we teruggeven is de mogelijkheid tot veranderen: kinderlijk enthousiasme, oren die opengaan, een andere blik op de wereld, ruimte voor nieuwe ideeën, nieuwe paden om in te slaan… Op weg naar een betere toekomst.

muzikaal theatrale ervaringen met maximale zeggingskracht

Sinds 2004 maakt de Veenfabriek onder leiding van Paul Koek toonaangevend interdisciplinair muziektheater op locatie, in theaters en in de Veenfabriek Leiden. Vanuit maatschappelijke nieuwsgierigheid zoeken alle betrokkenen naar het spanningsveld tussen muziek, spel en tekst. We vinden het belangrijk die zoektocht te delen: de deuren van onze repetitieruimte staan altijd open en regelmatig verdiepen we samen met het publiek een thema in de Veenproeven. Naast de voorstellingen ontstaan succesvolle initiatieven die extra betekenis en waarde toevoegen. Zo worden politieke debatten georganiseerd, ontmoeten driehonderd Leidenaren elkaar bij een ontbijt op een boerenerf of krijgen wetenschappers een podium om hun kennis en inzichten met het publiek te delen. Dit alles samen vormt de ervaring die het publiek met ons beleeft.

In het gehele oeuvre van de Veenfabriek wordt blijk gegeven van mededogen. We vertrekken vanuit nieuwsgierigheid en bewondering voor de mens die de poging waagt en het goede nastreeft. Dankzij de werkmethode van onderzoek en ontmoeting roept de Veenfabriek in al haar werk op tot empathie. Onze unieke en open manier van werken wordt door ons publiek, onze collega’s én in het muziek- en theateronderwijs enorm gewaardeerd. De Veenfabriek werkt samen met verschillende theater- en muziekgezelschappen uit binnen- en buitenland, gaat verbindingen aan met ondernemers uit Leiden en daarbuiten, zet projecten op met de Universiteit Leiden en met verschillende musea en geeft met liefde haar ervaring en kennis door in de master muziektheater T.I.M.E. in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium en op de verschillende Nederlandse toneelscholen.

de Veenfabriek in beweging

De Veenfabriek behoort tot de eredivisie van het Nederlandse Muziektheater en is trots op de voorstellingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt. Om de kwaliteit onverminderd hoog te houden willen we blijven leren en veranderen. We zien onze voorstellingen steeds minder als losse kunstwerken en steeds meer als onderdeel van een doorlopende muzikaal theatrale zoektocht waar ons publiek een wezenlijk onderdeel van is. Een geheel dat altijd in beweging is. De volgende stap in de evolutie van de Veenfabriek is dan ook dat we alles wat we maken nog meer met elkaar verbinden.

Bekende en nieuwe gezichten

Paul Koek, Ton van der Meer, John van Oostrum zijn nog altijd present, als artistiek leider en muzikaal leiders. Niet helemaal nieuw maar ook niet helemaal oud is Bastiaan Woltjer, vanaf 2017 de vierde muzikaal leider. Op de vloer zien jullie onder andere Jacobien Elffers, Milena Haverkamp, Niki Verkaar, Roland Haufe en Phi Nguyen terug, net als vele andere bekende maar ook nieuwe gezichten. Schrijver en regisseur Joeri Vos komt van toneelgroep Oostpool om naast Paul het artistiek leiderschap op zich te nemen. – We presenteren vol trots de ontdekkingen, Teun Smits, Ruta van Hoof, Lam Lai en Mei-yi Lee, jonge toptalenten die de ruimte krijgen om bij ons hun kunstenaarschap te ontwikkelen en Leiden op z’n kop te zetten. Het net opgerichte mc KASSETT maakt “powered by” de Veenfabriek voorstellingen. De studenten van de masteropleiding muziektheater T.I.M.E. lopen natuurlijk weer bij ons rond. Nita Kersten en Maud Dolsma zetten samen met de Veenfabriek een project op voor en door Leidenaars onder de titel Overdevloer.

Albert van Andel neemt de zakelijke honneurs waar, hij deed dat al voor Sadettin Kirmiziyüz’ Trouble Man en zijn eigen regies. Isil Vos, die samen met Joeri en Noel S Keulen TG42 oprichtte, wordt de artistiek coördinator en zal al het moois in goede banen leiden. Recht uit de dancescene hebben we Roderick ‘Riel’ Riel, oprichter van APE gekaapt, hij zorgt er als hoofd marketing voor dat jullie niet alleen in de zaal zullen zitten. Noel S Keulen, acteur met een scherp vormgeversoog, zal als ‘marketing-dramaturg’ de uitingen van de Veenfabriek gaan ontwerpen. Ook Mats Boswijk zal als vormgever betrokken zijn, maar dan van de decors. En we werken nog met veel meer mensen samen: muzikanten, acteurs, technici, productieleiders, kostuumontwerpers… hou deze site in de gaten, want er zullen steeds nieuwe namen bijkomen. En het belangrijkste van onze voorstellingen zijn jullie, ons publiek! Wees welkom, we willen je graag (weer) ontmoeten.