Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |
De Stijl #3 | Theo van Doesburg

De Stijl #3 | Theo van Doesburg


Muziektheater over 100 jaar De Stijl
Deel #3: Theo van Doesburg
Muziek | Theater | Bouwen | Spelen | Verwarren

De Veenfabriek en muzikaal kunstenaarscollectief o k a p i werken heel 2017 samen aan een drieluik over kunstbeweging De Stijl.
Het derde deel – geheel in teken van Theo van Doesburg – speelt van 17 t/m 20 oktober in het Gemeentemuseum Den Haag en op 25, 26 en 27 oktober in de Veenfabriek (in Scheltema), Leiden.

Theo van Doesburg –  Schepper van de Stijl
Voor het laatste deel van dit drieluik richten we ons op Theo van Doesburg, oprichter, en hoofdredacteur van het tijdschrift De Stijl. Als vaandeldrager van de beweging De Stijl trok hij de wereld in om steeds daar te zijn waar het gebeurde en zich te mengen in de relevante discussies en controverses van de avant-garde. Zodoende heeft hij onder vele pseudoniemen ongelooflijk veel geschreven over uiteenlopende onderwerpen en in de clinch gelegen met zowat alle grote kunstenaars van zijn tijd. Parallel aan de tentoonstelling in het Gemeentemuseum richten we ons op van Doesburg’s idee van een dynamische architectuur: het creëren van beweeglijke, speelse ruimtes doormiddel van kleur, licht, beeld en geluid.  Het ultieme, gedroomde middel daartoe was film (bewegende lichtbeelden met geluid). Wij maken een theatrale installatie die deze door Doesburg nooit uitgevoerde ideeën inzichtelijk maakt en naar de huidige tijd vertaalt. Wij nodigen de bezoeker uit zich speels door de ruimte te bewegen waarin bewegend beeld, geluid en architectuur samenkomen.

Credits
curatoren Stijl #3 | Milena Haverkamp, Harpo ’t Hart en Oscar Jan Hoogland

o k a p i  en Veenfabriek | Jochem van Tol, Ibelisse Guardia Ferraguti, Harpo ’t Hart, Oscar Jan Hoogland, Mei-Yi Lee, Gosse de Kort, Frank Rosaly, Jasper Stadhouders, Lam Lai, Niki Verkaar en Milena Haverkamp
productie: Joya de Bock

Entree
Toegang tot De Stijl#3 Den Haag: Theo van Doesburg is inbegrepen bij de entree voor het Gemeentemuseum Den Haag.
Tickets en meer informatie: https://www.gemeentemuseum.nl/nl/bezoek/activiteiten/muziektheater-over-100-jaar-de-stijl-0www.gemeentemuseum.nl
Toegang tot De Stijl #3 Leiden: Gratis

Dit project maakt deel uit van het Leidse programma 100 jaar De Stijl. Kijk voor het gehele programma op www.leiden.nl/deStijl.
De Stijl wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden en het Gemeentemuseum Den Haag.

Veenfabriek: www.veenfabriek.nl en www.fb.com/veenfabriek
o k a p i : www.weareokapi.com en www.fb.com/okapiorkest
Gemeentemuseum Den Haag: www.gemeentemuseum.nl en www.fb.com/gemeentemuseum

 

Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!