Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |
Moving Head

Moving Head


De Veenfabriek Ontdekkingen – Ruta van Hoof – Moving Head

Een duet voor lamp en mens

Vrijdag 2 juni 2017 om 20:00 uur
Zaterdaf 3 juni 2017 om 16:00 uur

Scheltema, Marktsteeg 1 Leiden reserveer

Idee/dans/lichttafel: Ruta van Hoof Live muziek: Bastiaan Woltjer Coach: Klaus Jürgens Met dank voor de technische ondersteuning van: Lianne Eikelenboom, Florian Oele en Jan Harm Wagner Dramaturgie/advies: Joeri Vos Kostuumadvies: Vita Coenen Onderzoek mede mogelijk gemaakt door: SFPK

We stellen graag ‘onze’ Ontdekkingen voor. Heel 2017-2018 worden onze ideeën aangescherpt en opgeschud door deze jonge toptalenten: Componist Lam Lai, Percussionist Mei Yi Lee, Actrice Ruta van Hoof en Schrijver Teun Smits. We zijn trots dat we deze talenten naar Leiden, de stad van ontdekkingen, kunnen halen.

Talentontwikkeling zit in ons DNA. De Veenfabriek geeft lessen op verschillende Nederlandse Toneelscholen en is samen met het Koninklijk Conservatorium Den Haag verantwoordelijk voor de master muziektheater van huisgenoten T.I.M.E. Als kers op de taart bieden we in ons talentontwikkelingsprogramma Ontdekkingen, vier jonge toptalenten de ruimte voor artistiek onderzoek en ondersteunen we ze als ondernemers. Ze werken mee aan de projecten van de Veenfabriek en ontwikkelen eigen interdisciplinair werk.

“Ik heb 6 weken onder begeleiding van Choreograaf Klaus Jürgens gewerkt aan  een onderzoek waarin techniek en mens elkaar ontmoeten. Ondanks veel haat voor computers ontstaat er bij mij een liefde voor een lamp; een Moving Head theaterlamp met een op afstand bestuurbaar, bewegend hoofd. Dit resulteert in een duet gedanst door een mens en een lamp. Kan ik door middel van techniek iets levenloos een ziel geven? En wiens ziel is dat dan? Hoe kan ik als performer deze lamp tot leven wekken in een liefdesduet in de vorm van een spel met het licht? De lamp wordt bespeeld als door een poppenspeler en geliefkoosd als een levend wezen. Mens en lamp worden gelijken, ondervinden verschillen en proberen elkaar te versterken en te ondersteunen. Voor dit project heb ik mij laten inspireren door de film Wall-E, Cirque du Solei, Pina Bausch en de objecten choreografie van William Forsythe.

De muziek voor dit project is ontwikkeld door Bastiaan Woltjer die live meespeelt in de performance.” Ruta van Hoof

Ruta van Hoof (1991) studeerde in 2015 af aan  de ArtEZ Toneelschool in Arnhem. Ze speelde, danste* en maakte muziek bij het Nationaal Theater, Toneelgroep Oostpool en Club Guy And Roni. Met haar eigen gezelschap Moskoek speelde ze op verschillende festivals. Op de Veennacht heb je misschien haar fietsende eenmansorkest gezien, wat ze eerder maakte bij OT Rotterdam. Inmiddels is ze samen met Hanne Struyf weer een nieuwe machine aan het bouwen. Ze rijdt in een Suzuki Alto en wilde vroeger liefst boerin worden. Volgend seizoen kan je haar bij de Veenfabriek zien in de voorstelling Ophelia.

* soms alleen op het premièrefeestje, maar toch: ze danste 🙂

Moving Head duurt ± 30 minuten Toegang € 5,00 euro inclusief drankje

reserveer

Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!