Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |
Mei-yi Lee | Eureka, bitch

Mei-yi Lee | Eureka, bitch


Mei-yi Lee | performance Drinking along under the moon

“Ik heb me bezig gehouden met het praktische gebruik van percussie-instrumenten en droomde ervan om maar één koffer mee te nemen waarin alle benodigde voorwerpen en instrumenten zitten. Mijn idee begon van daaruit en het werd al snel de vraag: wat als de koffer ook een zinvol muziekinstrument kan zijn?

Ik raadpleegde Ji Youn Kang, een componist / geluidskunstenaar uit Den Haag en werkte uiteindelijk met haar samen aan dit project. We dachten aan een muzikale reis met de koffers die zinvolle verhalen bevatten achter het geluid dat te horen is. We zochten naar een gedicht om ons te begeleiden en vonden een Drinking along under the moon – zie hieronder – door een bekende Chinese dichter Li Bai.

We hebben uit het gedicht verschillende thema’s onttrokken: maanlicht, drank, stilte, eenzaamheid / coëxistentie, schaduw en dans. Die eigenschappen zijn ook geïntegreerd in het ontwerp van de koffers. We gebruiken de resonantiefrequentie van de koffers die varieert door verschillende objecten die we gebruiken.

Alle elementen zijn sterk aan elkaar gekoppeld: schaduw en geluid, koffer en objecten, het licht symboliseert de maan, het continue feedbackgeluid creëert een stille atmosfeer en de beweging van objecten drukt dronkenheid en dans uit.”

Drinking along under the moon (Li Bai, 701 – 762)
In amongst flowers with a bottle of wine
I drink alone for there is no one close by!
I raise my chalice to invite the shining moon
With the moon, my shadow, and I: we are three people.

The moon never learns to drink,
My shadow absent-mindedly follows me. Nevertheless I have them around me, moments should be enjoyed as they be.

I sing and the moon lingers,
I dance and my shadow whirled under
In my sober moments, we rejoiced together,
It is a company no longer once I am drunk.

spel, concept | Mei-yi Lee, Ji Youn Kang


Mei-yi Lee is percussionist en performer. Nadat ze haar Bachelordiploma behaalde aan de National Taiwan University of Arts, verhuisde ze naar Nederland om haar postdoctorale studie voort te zetten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
In 2013 rondde ze de ‘Konzertexamen’-graad af aan de University of Music and Performing Arts in Stuttgart, Duitsland, met de steun van het Fonds Podiumkunsten en Prins Bernhard Cultuurfonds uit Nederland.
Ze is zeer geïnteresseerd in experimentele muziek, interdisciplinair en in samenwerking met verschillende kunstdisciplines, zoals dans, theater, visuele en performancekunst. Als performer is ze toegewijd aan experimentele samenwerking met componisten en artiesten uit andere media.

Door middel van intensieve samenwerkingen is haar doel om de evolutie en ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden voor percussie-instrumenten, zowel akoestisch als elektronisch, te stimuleren en de traditionele concertervaring te transformeren naar een geheel nieuwe ervaring.

Mei-yi is lid van SonoLab, Paper Ensemble, Okapi en iOFloat (Taiwan) en is vaak gastartiest bij verschillende ensembles.


Terug naar Eureka, bitch

Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!