Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |
Ruta van Hoof | Eureka, bitch

Ruta van Hoof | Eureka, bitch


Ruta van Hoof | installatie / performance

Ruta richt tijdens Eureka, bitch een museum in van het eigen werk wat ze tot nu toe heeft ontwikkeld. Aan de muren hangen schetsen, er liggen boeken waar zij zich door heeft laten inspireren en er zijn elementen van het onderzoek aanwezig.
Op een podium staat het Fietsend eenmansorkest (de voorloper van Een machine om het leven dragelijk te maken) met beeldmateriaal waarop te zien is hoe Ruta met het eenmansorkest van Rotterdam naar Leiden is gefietst. Verder is er een installatie van de korte voorstelling Moving Head in samenwerking met Simon Boer.
Naast deze elementen is er de live performance van Een machine om het leven draaglijk te maken. Ruta herbouwt samen met haar vader Henry van Hoof, vormgever Ruben Arents en eindregisseur Isil Vos de machine, die zij vorig jaar in één dag bouwden. Dit is een reactie op de snelheid en veelheid van ons bestaan heden ten dagen. In deze machine, gemaakt van restmateriaal, is te zien hoé hij in elkaar zit en hoe de dingen gebeuren.
Tijdens de performance is er een interactieve demonstratie van de machine. Hierin zullen de makers uittesten waarmee en hoe we publiek kunnen inzetten. Daarnaast zal elke bezoeker van het museum de vraag ‘wat maakt voor jou het leven draaglijk?’ beantwoorden. Deze informatie zal Ruta later in de nog te ontwikkelen grote versie van de machine worden verwerken

spel & concept | Ruta van Hoof
eindregie | Isil Vos
vormgeving | Henry van Hoof, Ruben Arents


Ruta van Hoof is in  2015 afgestudeerd aan ArtEZ Toneelschool in Arnhem. Sinds haar afstuderen heeft ze als actrice bij verschillende gezelschappen gespeeld, zoals het Nationale Toneel, Club Guy and Roni en Toneelgroep Oostpool.

In 2016 maakte zij bij OT Rotterdam de korte voorstelling Sisyphus of het fietsend eenmansorkest; een muzikale zoektocht naar zingeving in de vorm van een one-women-band op een vouwfiets o.l.v. Mirjam Koen.
Vanaf 2015 heeft ze elk jaar met Joeri Vos gewerkt en sinds anderhalf jaar speelt ze in producties van de Veenfabriek: Ophelia (2017), het Sleutelwerk Title with Logo (2018) en Pinokkio (2018).


Terug naar Eureka, bitch

Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!