Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |

Maak kennis met de cast van Atlantis


GERJAN PIKSEN

Speelt: percussie, gitaar, orgels en stadsdichter van Atlantis

Tijdens het maakproces beet Gerjan zich helemaal vast in de bizarre Plus Minus partituur (te horen in de tweede helft van Atlantis) van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen. Als kersverse Stockhausen docent heeft hij de groep tijdens de repetities voorzien van opdrachten en zo hebben zij samen de muziek van Atlantis gemaakt.

En wist je dat Gerjan:
– Altijd rent en nooit loopt
– Zich als stadsdichter van Atlantis uitleeft op het bekken en in de bladmuziek de notitie heeft staan: ‘nu oordoppen indoen’.
– Orgels heeft gemaakt die op afstand bestuurd worden met lucht en die tijdens de voorstelling langs de kant van het speelvlak staan en daar een golvend geluid maken.


MILENA HAVERKAMP

Speelt: altviool en Wethouder Margreet

Margreet is sinds kort wethouder en ze is helemaal in de wolken vandaag. Eindelijk start de bouw van het nieuwe subtropisch zwemparadijs Atlantis. Ze probeert deze eerste steenlegging in goede banen te leiden en is blij dat dit een positieve invloed kan hebben op de gemeente, het toerisme en de werkgelegenheid voor de middenstand.

En wist je dat Milena:
– Niet alleen actrice is maar bij de Veenfabriek ook de voorstellingen verkoopt
– Met Atlantis haar zevende voorstelling bij de Veenfabriek speelt
– Al heel lang een keer wethouder wilde spelen


NIKI VERKAAR

Speelt: bas synthesizer, sirenes en Joris de archeoloo

Niki speelt in Atlantis Archeoloog Joris die Atlantis heeft ontdekt en hierover een hele interessante en op zijn zachtst gezegd licht bizarre complottheorie heeft bedacht met wormgaten, woestijnen en tijdreizen via een zwemparadijs. Joris kwam in Alkmaar geheel in stijl op een paard het toneel op, maar het paard staat inmiddels weer op stal.

En wist je dat Niki:
– Met het idee kwam om samen met Ruta de plastic soepjurk te maken met bh’s van bakjes en een rok van m&m zakjes, verpakkingsmateriaal en andere plastic meuk
– Ton heeft gevraagd om op haar rug haar moedervlekken doormiddel van lijntjes te verbinden, toen op haar kop ging staan en zo het sterrenbeeld van Joris ontstond
– Niki de overwinningsspeech van Thierry Baudet heeft vertaald naar de Omgeweerde Kereld (later vlekkeloos uitgevoerd door Ton)

Zie hier de video ‘plasticsoepjurken’ en beluister hier het interview met Niki en Simon in het radioprogramma Cultuur 071 op Sleutelstad FM.


SIMON BOER

Speelt: zelfgemaakt instrument op beweging en A.I.

Tijdens het maakproces van Atlantis bouwde Simon aan een zelf ontworpen instrument dat via beweging van de armen en handen, aangesloten op de laptop, muziek maakt in de voorstelling. Met behulp van een 3D printer, heel veel kabeltjes en gezellige soldeersessies tijdens de online livestream van ‘knutselen met Simon’ kwam dit bizarre instrument langzaam tot stand. Het resultaat is een soort ‘muziekpak’ vol lampjes en geluiden.

En wist je dat Simon:
– Tijdens de repetities en de Veenproef in fout reclamebureau personage een kekke branding presentatie gaf over Atlantis, Badlantis en Stadlantis
– De bedenker is van Radio Atlantis, waar bij voorkeur in de omgeweerde kereld wordt gesproken

Zie hier de video ‘knutselen met Simon’ en beluister hier het interview met Niki en Simon in het radioprogramma Cultuur 071 op Sleutelstad FM.


ROLAND HAUFE

Speelt: percussie, gitaar en Plato

Roland of Plato of Roland zit in Atlantis een grote bizarre trip. Je weet vaak niet wat je moet denken van zijn filosofische teksten. Of juist wel?

Tijdens het repetitieproces kreeg iedereen de kans om zelf te experimenteren met kostuums. Roland ging helemaal los en verscheen ten tonele in een lycra badpak met orgaanprint, gecombineerd met een lederen cowboybroek. Deze puike outfit heeft de uiteindelijke voorstelling helaas niet gehaald.

En wist je dat Roland:
– Een complottheorie had over vogels die ons afluisterden en die eigenlijk Russische spionnen zouden zijn


PHI NGUYEN

Maakt: het Mauritanische diner tijdens de voorstelling

Koks Phi Nguyen, Maureen de Jong en Mohammad Al Saleh koken tijdens Atlantis een heerlijke maaltijd met invloeden uit Mauritanië en het Midden Oosten. Je proeft de oudste smaken van de wereld uit de oudste beschavingen. Het koken gebeurt real time tijdens de voorstelling en wordt voor, tijdens en na de voorstelling geserveerd.

En wist je dat Phi:
– Naast kok en ‘chef gastronomie’ ook acteur is bij de Veenfabriek
– Voor Atlantis geheel duurzaam en biologisch afbreekbaar bestek en ‘servies’ gebruikt bij het opdienen van het diner


BASTIAAN WOLTJER

Speelt: trombone, tuba en schelp

Bastiaan speelt in de voorstelling allerlei blaasinstrumenten en is daarnaast verantwoordelijk voor het componeren van een groot deel van de muziek in Atlantis. Voor Atlantis heeft Bastiaan zijn tuba op een overheadprojectorkarretje vastgemaakt zodat hij zijn handen vrij heeft om tegelijkertijd te trommelen en op de tuba te spelen.

En wist je dat Bastiaan:
– In de voorstelling te gast is bij Radio Atlantis voor een enerverend interview
– Zeer bedreven is in het bespelen van een echte Atlantis schelp


TON VAN DER MEER

Speelt: toetsen

Ton is een van de muzikaal leiders van de Veenfabriek en is verantwoordelijk voor veel van de Atlantis muziek en geluidseffecten. Zo heeft hij bijvoorbeeld een ‘Veense’ compositie van het nummer Diep in de zee gemaakt. Ton trapte het repetitieproces van Atlantis af met zijn weergaloze Thierry Baudet speech in de ‘omgeweerde kereld’.

En wist je dat Ton:
– Bij het repeteren het voorstellingsnummer Oye como va opdeelde in klappen en bij elke klap/onderdeel een pose bedacht
– Zijn favo pose de ‘Heeft iemand mijn badmuts gezien?’ is

Zie hier de video ‘Barry in de omgeweerde kereld’.


RUTA VAN HOOF

Speelt: accordeon en Karin de ‘klimaatgekkie’

Karin de klimaatgekkie is het helemaal zat en wil graag iets doen. Ze weet alleen niet wat. Eigenlijk is ze vooral overal tegen. Om het tegen zijn. Bij de Veenproef halverwege het repetitieproces was Ruta / Karin haar opdracht dan ook om tegen het Atlantis maakproces te zijn. En tegen de Veenproef.

In de voorstelling is Ruta op een gegeven moment helemaal ingesmeerd met klei. Een bewerkelijke oufit, want bij koude dagen vooral heel koud en nat en op warme dagen heel brokkelig en strak. Ook het verwijderen van de klei is nog een hele klus.

En wist je dat Ruta:
–  Het geklei in de voorstelling is ontstaan toen Ruta zich tijdens het maakproces op een woensdagavond alleen terugtrok op de Veenfabriek zolder en zich als experiment helemaal in klei bedekte om een ‘lizard’ te worden.
– Ze tijdens het repeteren samen met Niki de plasticsoepjurken heeft gemaakt en deze ook draagt in Atlantis

Zie hier de video ‘in de klei’.

Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!