Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |

Ontdekking uitgelicht: Gerjan Piksen


Hierbij stellen we je voor aan een van de drie ontdekkingen: Gerjan Piksen! Wil je meer weten over de andere twee? Lees dan ook de interviews met Niki Verkaar en Simon Boer.


Wat is je naam, leeftijd en achtergrond?
Gerjan Piksen, 28, compositie en muziektechnologie

Wat kom jij doen bij de Veenfabriek?
De Veenfabriek is een bijzonder open plek. Het allerfijnste aan Ontdekking zijn bij de Veenfabriek is dat ik de ruimte krijg om onbezorgd te experimenteren. Vanwege de diversiteit van mensen die bij de Veenfabriek betrokken zijn, is er veel expertise aanwezig. Ik heb onder meer hulp gevraagd bij productionele zaken, schrijven, PR, compositie, regie en wat al niet meer. Het is geweldig om in deze omgeving mij verder te kunnen ontwikkelen als autonoom kunstenaar.

Wat breng jij de Veenfabriek?
De Veenfabriek staat bekend om zijn vindingrijkheid en het onbegrensd interdisciplinaire. Dit resulteert in uniek muziektheater. Om die energie te behouden is er een nieuwe instroom van nieuwe pioniers nodig. Ik ben constant aan het experimenten met nieuwe wegen om het publiek mee te nemen in mijn wilde kunstwereld. In de voorstelling waar ik nu aan werk (genaamd Ontschepping) gebruik ik bijvoorbeeld meditatietechnieken.

Waarom is een traject zoals de Ontdekkingen voor jou waardevol?
Ik heb de vooropleiding docent muziek, Bachelor compositie en muziektechnologie en pre-Master compositie en de Master T.I.M.E. (muziektheater) gedaan. Daar ben ik in totaal acht jaar mee bezig geweest en toch is dat weinig als je na afloop als kunstenaar aan de slag wilt. Het Ontdekkingentraject geeft me de kans om me nog verder artistiek te verdiepen. Maar wat misschien nog belangrijker is, is dat ik bij de Veenfabriek de kans krijg om ook mee te kijken hoe het er aan toe gaat in het werkveld.

Waarmee ben je op dit moment bezig? Kun je meer vertellen over je onderzoek?
Ontschepping, een meditatieve geluidsreis naar oersoep! Ik zie de wereld als oersoep met woeste golven en stromen, alles is constant in beweging. Ik stel voor dat we ons niet verzetten op zoek naar vaste grond. Ik wil juist mensen laten beleven hoe rijk en divers het leven is. We hoeven ons nergens aan vast te houden en mogen alles worden! In oersoep is alles aanwezig maar nog niets verwezenlijkt. We zijn nu in oersoep, maar ervaren het niet zo omdat we alles vastzetten in hokjes. Laten we meer oersoep toestaan in ons leven – laten we ontscheppen!

Wat is jouw visie als maker/speler? Wat hoop je straks aan de sector toe te kunnen voegen?
Ik wil toegankelijke kunst maken zonder concessies aan de kwaliteit en het experiment te doen. Een van de manieren waarop ik dat doe is door meditatietechnieken te gebruiken in mijn werk.

Zijn er kunstenaars of makers die je inspireren?
Er zweven tal van vage helden door mijn hoofd. Ik houd bijvoorbeeld enorm veel van Death Grips. Een megavirtuoos hiphoptrio dat eigenlijk teringherrie maakt. Ik ga enorm aan van filosofie en ik ben al een tijd bezig met een studie naar de postmoderne filosoof Giles Deleuze. Zonder Deleuze, Jaqcues Derrida en eigenlijk vooral mijn geweldige vrouw Noortje was Ontschepping nooit ontstaan.
Meer concreet moet ik aan Paul Koek denken. Hij heeft grote invloed op mijn werk. Ik bespreek al drie jaar al mijn werk met hem. Hij prikkelt mij om de hele tijd gefocust te blijven.

Wat wil jij met jouw werk in de wereld bereiken of aan de mensen vertellen?
We zijn geneigd ons enorm vast te houden aan een idee over wie zijn en zouden moeten zijn, en wat de wereld is en wat deze moet zijn. Met Onstchepping wil ik mensen stimuleren dit te laten gaan. Laten we ons niet op zijn, maar op worden richten.

Als je een instrument zou zijn, welke dan?
Een inktvis, ik ben benieuwd hoe deze klinkt in een muziekstuk.

Wat is de beste voorstelling die je ooit zag?
Het Verhaal Van Het Verhaal van Jetse Batelaan. Ik vind het geniaal hoe hij met humor en schoonheid ontregelende filosofische ideeën toegankelijk maakt. Hoewel dit een jeugdvoorstelling is, maakt het niet uit of je een kind of volwassene bent want je wordt hoe dan ook op een bevrijdende manier aan het denken gezet.

Als er een voorstelling over jouw leven komt, wie moet jou dan spelen?

Mijn vrouw Noortje, want die kent mij het best. En die is ook gek genoeg om dat te doen.

Met welke muziek kun je helemaal niks?
Geen.

Wat is je favoriete soundtrack?
Mijn lievelingsliedje is Black Star van David Bowie!

Wat is je favoriete woord?
Vergeten. Ik ben voor emancipatie van het vergeten. In hetzelfde tempo dat we leren en ontwikkelen, vergeten we. Ik denk dat het niet anders kan.

Wat kunnen heel veel mensen nog van jou leren?
Wat nihilistischer in het leven staan. Mensen maken zich zo druk over van alles en nog wat. Mensen zijn zo ontzettend kritisch naar zichzelf en hun omgeving. Maar het maakt uiteindelijk allemaal niets uit, als je dat ziet geeft dat veel ruimte om te spelen en plezier te hebben.

Wat kun jij nog van heel veel mensen leren?
Om zoals hen te worden. Hoe het is om iemand anders te zijn. Er is nog zo veel waar ik nog nooit over nagedacht heb.

Kunnen we je ergens vinden op de sociale media? Zo ja, waar?


Instagram, Facebook, Youtube, vonkvonk.nl en gerjanpiksen.nl.

Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!