menu Programma

Veenfabriek in Leiden

Sinds de oprichting in 2004 is de Veenfabriek gehuisvest in Leiden. We werken graag en veel samen met partners in de stad en regio.

word nu veenfriend

Hoe het begon

Onder de vleugels van theatergroep Hollandia verzamelen een aantal leden zich in wat de voorloper van de Veenfabriek zou worden: De Veenstudio.

De Veenstudio verrijkt het Nederlandse muziektheater met voorstellingen die vanuit muzikale structuren vertrekken, met middelen als nabootsing, herhaling, contrapunt en toonhoogte als voedingsbodem voor tekst, vormgeving en conceptontwikkeling.

Onder de vleugels van theatergroep Hollandia verzamelen een aantal leden zich in wat de voorloper van de Veenfabriek zou worden: De Veenstudio. De Veenstudio verrijkt het Nederlandse muziektheater met voorstellingen die vanuit muzikale structuren vertrekken, met middelen als nabootsing, herhaling, contrapunt en toonhoogte als voedingsbodem voor tekst, vormgeving en conceptontwikkeling. In 2004 wordt de Veenfabriek opgericht in standplaats Leiden. Vanuit de ‘Sleutelstad maakt de Veenfabriek interdisciplinaire voorstellingen en performances, in theaters en vooral vaak daarbuiten, door heel Europa. De manier van werken van de Veenfabriek valt op bij publiek, collega-makers en opleidingen.

Sinds 2017 is Joeri Vos naast Paul Koek artistiek leider van de Veenfabriek. Daarmee krijgt taal, naast muziek, een belangrijker rol. Met projecten als Ophelia, Pinokkio en Alles van Waarde wordt de Veenfabriek geroemd om “de nieuwe manier waarop in een intuïtieve dramaturgie, muziek en tekst samenvloeien en elkaar versterken.”