Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |
TB RUUT

TB RUUT


Theaterbeweging RUUT is een nieuwe theaterbeweging, opgericht door Ruta van Hoof (Veenfabriek Ontdekking 2017|2018).

TB RUUT brengt met fysieke voorstellingen een ode aan de handelende mens. Ruta van Hoof is intrinsiek geïnteresseerd in de verhouding tussen mensen onderling en mens en object, en hoe objecten en machines de mens beïnvloeden in zijn of haar gedrag, kunnen uitdagen of samenbrengen. Onder TB RUUT ontwikkelt ze een eigenzinnige werkwijze in het maken van muzikaal, bewegend locatietheater.

De voorstelling Sisyphus of het fietsend eenmansorkest – die Ruta in 2016 onder leiding van Mirjam Koen bij OT Rotterdam maakte – is hier een goed voorbeeld van. In deze performance geeft ze de filosofie van Albert Camus vorm door middel van een one-woman-band op een vouwfiets. Ook deed Ruta in 2017 als Ontdekking van de Veenfabriek met choreograaf Klaus Jürgens onderzoek voor haar voorstelling Moving Head. Hierin stelt ze vragen over een toekomst waarin ‘het ding’ op zijn beurt de mens in beweging zet.

Vanuit een fascinatie voor analoge machines gaat TB RUUT nu, tegen de technologische ontwikkelingen in, op zoek naar de eenvoud van zelfgebouwde machines waarvan je de mechaniek snapt, die je zelf in beweging moet zetten en waarin oorzaak en gevolg inzichtelijk worden gemaakt. Bewegende Ruimte is een unieke theaterervaring die het theaterlandschap verrijkt, transformeert en doet schudden op haar grondvesten.

We bespelen de ruimte als een instrument, bewegen de muziek als een lichaam en dansen op het ritme van de locatie.

Zie hier de website van TB Ruut.

Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!