menu Programma

De Stijl #3: Theo van Doesburg

Muziektheater over 100 jaar De Stijl
Deel #3: Theo van Doesburg

word nu veenfriend
MuziekTheaterBouwenSpelenVerwarren

De Veenfabriek en muzikaal kunstenaarscollectief o k a p i werken heel 2017 samen aan een drieluik over kunstbeweging De Stijl.

Theo van Doesburg - Schepper van De Stijl
Voor het laatste deel van dit drieluik richten we ons op Theo van Doesburg, oprichter, en hoofdredacteur van het tijdschrift De Stijl. Als vaandeldrager van de beweging De Stijl trok hij de wereld in om steeds daar te zijn waar het gebeurde en zich te mengen in de relevante discussies en controverses van de avant-garde. Zodoende heeft hij onder vele pseudoniemen ongelooflijk veel geschreven over uiteenlopende onderwerpen en in de clinch gelegen met zowat alle grote kunstenaars van zijn tijd. Parallel aan de tentoonstelling in het Gemeentemuseum richten we ons op van Doesburg’s idee van een dynamische architectuur: het creëren van beweeglijke, speelse ruimtes doormiddel van kleur, licht, beeld en geluid. Het ultieme, gedroomde middel daartoe was film (bewegende lichtbeelden met geluid). Wij maken een theatrale installatie die deze door Doesburg nooit uitgevoerde ideeën inzichtelijk maakt en naar de huidige tijd vertaalt. Wij nodigen de bezoeker uit zich speels door de ruimte te bewegen waarin bewegend beeld, geluid en architectuur samenkomen.

Het derde deel van drieluik De Stijl speelde van 17 t/m 20 oktober 2017 in het Gemeentemuseum Den Haag en op 25, 26 en 27 oktober 2017 in Scheltema Leiden.

"De Veenfabriek speelt in het museum"
– Leidsch Dagblad (Theo de With)
Lees meer

Bekijk ook