menu Programma

Hyllos

Een politieke tragedie over democratische idealen en hun tegenkanten. Coproductie met Asko | Schönberg i.s.m. Rijksmuseum van Oudheden

word nu veenfriend

Fraaie beloftes, verhalen waarvan de waarheid niet valt te achterhalen, angstzaaierij en openlijke intimidaties. Hoe handel je, op wie vertrouw je, waarop vestig je je toekomst, als de wereld brandt en de werkelijkheid niet kenbaar is? Hyllos is een politieke tragedie over democratische idealen en hun tegenkanten. De Veenfabriek werkt hiervoor nauw samen met het internationaal gerenommeerde Asko|Schönberg. Herman Altena schreef een nieuwe tekst en de Amerikaanse componist Derek Bermel tekent voor de muziek. Voor Hyllos verenigt regisseur Paul Koek muzikanten en acteurs op het podium binnen de context van een multimediale liveshow. In een televisiestudio staat de tafel klaar voor de gasten van een politiek praatprogramma. Het is de arena voor een zinderend gevecht tussen Hyllos, de zoon van Herakles, en een aantal politieke tegenstanders. Hyllos denkt erover de uit Athene overgewaaide nieuwe staatsvorm democratie in zijn stad Trachis in te voeren. Hij vindt Lykos, een oude bondgenoot van zijn vader, op zijn pad. En uit Athene komen getuigen vertellen over de onrust die juist het democratische systeem daar veroorzaakt. In Hyllos wordt de kracht en de zwakte van de democratie besproken. Maar belangrijker nog is de vraag naar de geloofwaardigheid van elke politicus die de gemedialiseerde arena betreedt.

Lees hier meer.

Hyllos ging op 16 november 2013 in première in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

"Joep van der Geest is fantastisch als de charismatische Hyllos, die de camera feilloos bespeelt. En de hele cast excelleert..."
– NRC Handelsblad (Joep Stapel)
"Prachtige muziek in nieuw Grieks drama"
– Theaterkrant (Joke Beeckmans)
Lees meer

Bekijk ook