menu Programma

Smekelingen

Coproductie met het Griekse Theseum Ensemble

word nu veenfriend

Smekelingen van Euripides werd nooit eerder in Nederland opgevoerd. Een groep jonge acteurs en muzikanten ging onder leiding van Paul Koek de uitdaging aan. Het eeuwenoude verhaal over oorlog, democratie, dictatuur en persoonlijk gewin wordt door de Veenfabriek in een verrassende en verfrissende nieuwe vorm gegoten. De Veenfabriek maakt van Smekelingen een muziektheatervoorstelling die met momenten de sfeer van een popconcert oproept.

Smekelingen ging op 21 april 2006 in première in de Leidse Schouwburg.
Op 7 en 8 juli 2006 speelde de voorstelling in het beroemde antieke theater van Epidauros. Hier worden sinds het midden van de jaren 1950 elke zomer Griekse tragedies en komedies opgevoerd door de belangrijkste Griekse theatergezelschappen, tijdens het Hellenic Festival.
Het was de eerste keer dat een Nederlands gezelschap werd uitgenodigd om tijdens het Hellenic Festival in Epidauros te spelen. Paul Koek heeft in 2002 met voorstellingen van Bacchanten (ZT Hollandia, regie Paul Koek en Johan Simons) in Athene en Thessaloniki veel opzien gebaard. Het is een van de voorstellingen waar in Griekenland nog steeds met veel bewondering over gesproken wordt.

"Euripides is actueel en funky"
– 8 weekly (Maaike van Geijn)
Lees meer
"Smekelingen gaat over lijken"
– NRC (Anneriek de Jong)
Lees meer

Bekijk ook