Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |
Atlantis

Atlantis


MUZIEK | THEATER | NIEUW | BETER | BESCHAVING | LIZARD PEOPLE

Met muziek, theater en gastronomie bouwt de voltallige Veenfabriek aan Atlantis.


Hoe kun je voorkomen dat je murw raakt van de rampberichten over het klimaat en de toenemende polarisatie?
Hoe kun je hoopvol blijven in een cynische wereld?

Het is twee voor twaalf en we weten massaal niet wat we moeten doen. Maar toch moeten we geloven dat het anders kan en dat jij degene bent die dat kan bedenken. Niet perse serieuzer, of belangrijker. Maar fouter, raarder, anderser.
Terwijl de doomsday klok tikt, ontstaat op bouwgrond een subtropisch zwemparadijs waarin je kunt tijdreizen. Is er nog hoop voor deze beschaving? Kunnen we door terug te kijken verzinnen wat onze beslissingen van morgen zullen zijn?

Wees van harte welkom bij de eerste steenlegging van Nieuw-Atlantis!
Inclusief een heerlijk vegetarisch diner met invloeden uit Mauritanië en het Midden-Oosten. Je proeft smaken uit de oudste beschavingen.

20 t/m 22 september Amsterdamse Bostheater | kaarten
24 t/m 28 (m.u.v. 25) september Leiden Bio Science Park | kaarten | locatie

foto: Bowie Verschuuren
Meer zien? Klik op de foto.


credits
Atlantis is created by:

Simon Boer, Sandra van Boetzelaer, Mats Boswijk, Tom Brinkkemper, Kelly de Haan, Annemarije van Harten, Roland Haufe, Milena Haverkamp, Ruta van Hoof, Daan Jonker, Paul Koek, Linsey Ladru, Judy Lijdsman, Ton van der Meer, Phi Nguyen, Gerjan Piksen, Miquel Rodriquez, Teun Smits, Rianne Valstar, Niki Verkaar, Joeri Vos en Bastiaan Woltjer

campagnebeeld | Anne Harbers
teasers | Pablo van Wetten
trailer | Charlie Feld
met dank aan | Leon Brill, Tom Hazenberg, Lowie van Oers


speellijst


De pers over Atlantis

Theaterkrant
“De taal wordt, zoals vaker bij de Veenfabriek, ongeveer hetzelfde ingezet als de muziek: als klank, als ritme, vaak abstract, bijna nooit causaal, en dan ineens weer verrassend illustratief: een Disney-liedje of een grappig concreet dialoogje. De een is niet dienend aan de ander, sterker nog: vaak verstoort de muziek de tekst of andersom, neemt het antagonistische vormen ten opzichte van elkaar aan. Het levert op momenten heerlijk grillig en vrolijk verwarrend muziektheater op – dat resoneert met de apocalyptische sluimering waar deze voorstelling op gestoeld is.”
Lees de complete recensie

Noordhollands Dagblad
“Het speelvlak staat vol met toetsenborden en apparaten die geluid produceren – zoals de door lucht aangedreven sirenes. Een speler produceert geluiden door zijn armen te bewegen en onbemande orgeltjes voor de tribune brengen tonen voort. Dat in combinatie met gitaar, trombone en viool levert bijzondere geluidsschilderijen op.”
Lees de complete recensie

Trouw
“Zoals altijd bij voorstellingen van de Veenfabriek versterken tekst en muziek elkaar, of de disciplines gaan juist stijfkoppig tegen elkaar in. Ook in ‘Atlantis’ gebeurt dat zonder dat het een het ander uitleggerig illustreert. Zo is ‘Atlantis’  boven alles een lekker dwarse muziektheatertrip.”

” ‘de ontdekker’ van Atlantis […], krachtig gespeeld door Niki Verkaar, grijpt haar kans om een duizelingwekkend gedachte-experiment op te zetten: de wereld is niet meer te redden, dus waar gaan we heen?”
Lees de complete recensie

Volkskrant
“Ruim tien muzikanten en acteurs bespelen vreemdsoortige instrumenten: in dit muziektheater gaat een schuiftrompet zo maar een duel aan met vliegtuiggebulder. Met allerlei afval en speelgoedhijskraantjes is een bouwterrein ontworpen waarop gedreven wordt geacteerd. Het kost behoorlijk wat moeite om bij de les te blijven, maar het loont: tegen het eind komen de losse draden van deze raamvertelling knap bij elkaar in een geweldige monoloog – door actrice Niki Verkaar ook nog eens superieur gespeeld. Daarin gaat het over wat de mensheid nog te doen staat om de aarde te redden, want de tijd van de straat op gaan of weer een opiniestuk schrijven in een krant die toch niet wordt gelezen, is voorbij.
In de finale horen we dan eindelijk schitterende, nieuwe koraalmuziek en is de nieuwe mens opgestaan: een zeewezen, waarmee we terug zijn bij het allerprilste begin.”
Lees de complete recensie

NRC
Zal onze beschaving wegzinken onder de zeespiegel, zoals Atlantis ooit verdween? Op een bouwplaats in Alkmaar presenteert de Veenfabriek een gedetailleerd reddingsplan voor de mensheid.”
“Filosoof Plato schreef als eerste over Atlantis, een eiland dat in zee verdwenen zou zijn. Met de steeds extremere temperaturen en een stijgende zeespiegel dreigt ons hetzelfde te overkomen. Het is niet genoeg om de straat op te gaan: we moeten een drastische oplossing vinden.”

Lees de complete recensie

Telegraaf
“Joeri Vos en Paul Koek trekken een intrigerende parallel naar de huidige staat van de aarde en de mensheid: ‘Wij zijn Atlantis’ en ‘het is twee voor twaalf’. Op een braakliggend terrein wordt Atlantis gepresenteerd als een tijdreismachine, vermomd als subtropisch zwemparadijs. Om daarmee misschien niet álle mensen, maar toch op zijn minst de menselijke soort te redden.”
Lees de complete recensie

Parool
Lees hier het interview met Phi Nguyen (acteur en kok) in het Parool (28 mei 2019).


Bekijk hieronder de driedelige teaser reeks van Atlantis!


Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!