Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |
Club Catharsis

Club Catharsis


Toneelgroep ECHO i.s.m. Veenfabriek


Wanhopig door de leegte in haar bestaan, gaat een vrouw op zoek naar erkenning en zingeving. Ze belandt in een mysterieuze club. Een plek waar nachtmerries werkelijkheid worden en waar de lucht dik is van vervormde geluiden en vreemde muziek. Waar mensen, anders dan in het echte leven, intens leed juist omarmen in plaats van het te willen verdoven. Wat begint als een spel loopt gruwelijk uit de hand.
Cathartisch rampentheater van het hoogste niveau!

Zowel in de voorstellingen van tg ECHO als in die van de Veenfabriek staat de modderige zoektocht van de mens naar hoe te leven in een maakbare wereld centraal.In onze moderne, aangeharkte levens voelen we soms de behoefte om onderworpen te zijn aan iets groots en onherroepelijks. Iets dat ons bagage geeft en de ondraaglijke lichtheid van ons bestaan kan compenseren. Dat, en de gedachte dat we alleen in het aangezicht van de dood inzien wat er werkelijk toe doet, inspireerde de beide groepen tot het maken van CLUB CATHARSIS.
Is de zin van het leven te vinden in loutering door pijn en leed?


credits
concept | toneelgroep ECHO
tekst en regie: Roeland Hofman
spel | Anna Schoen, Lotte Dunselman, Michaël Bloos, Ilse Geilen, John van Oostrum
muziek | John van Oostrum, Gerjan Piksen
decor en licht | Sascha van Riel
kostuums | Jessica Helbach
dramaturgie | Alinde Hoeksma
techniek | Alan Meijerink
publiciteitsbeeld | Studio Miek Uittenhout
grafische vormgeving | Lieveke op ten Berg
productie | Clare Dowling

Met dank aan de Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Fonds21 en Lira.


speellijst


Over toneelgroep ECHO
Toneelgroep ECHO is een Arnhems toneelgezelschap dat inmiddels niet meer weg te denken is uit het Nederlandse theaterveld. Zo bevestigt ook Vincent Kouters die hen in de Volkskrant onlangs typeerde als ‘de groep die de afgelopen tien jaar het Nederlandse theaterlandschap verrijkte met hun fysieke speelstijl’.  

Toneelgroep ECHO en bestaat uit theatermakers Anna Schoen en Lotte Dunselman. In hun voorstellingen tonen zij een weerspiegeling van de maatschappij, maar dan wel één waarin alles nét even anders is, als een echo met een ietwat vervormde klank.
Hun werk is een kruising van beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater. Dunselman en Schoen vormen naast de artistieke kern, de vaste spelers van ECHO. Beide actrices worden geroemd om hun uitbundige, rauwe, zeer beeldende speelstijl, wat Dunselman in 2017 de Colombina prijs opleverde.


De pers over toneelgroep ECHO

“In Club Catharsis speelt toneelgroep ECHO op overtuigende, onbeschaamde en nietsontziende manier dit zwart-komische stuk”.
I Love Theater ★★★ Lees de volledige recensie hier.  

“Deze voorstelling is vernieuwend. Een aanrader voor iedere theaterliefhebber die uitgekeken is op brave toneelstukken. Muziek van John van Oostrum is de kers op de thriller taart die Club Catharsis is.” Theaterparadijs *★★★. Lees de volledige recensie hier.

“John van Oostrum draagt met zijn basgitaar en vele geluidseffecten op een goede manier bij aan de duistere sfeer die hoort bij dit absurdistische stuk”. I Love Theater ★★★ Lees de volledige recensie hier.

“Muziektheatervoorstelling Club Catharsis (..) heeft een spannende balans tussen satire en surrealisme” 

“Door de onvoorspelbare tekstbehandeling en de ontregelende muzikale begeleiding van John van Oostrum (…) krijgt het stuk een Lynchiaans tintje“.
 
“..roept het stuk boeiende vragen op over de verwevenheid van andermans leed en entertainment, en onze collectieve verslaving aan drama.” 
NRC  ★★★. Lees de volledige recensie hier.


Zie ook: www.tgecho.com

Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!