menu Programma

MARIA MARIA MARIA

Een wonderlijke vertelling over de bekendste Moeder ter wereld en haar kinderen

word nu veenfriend
WonderenTroostVergevingMuziekTheater

MARIA MARIA MARIA is een wonderlijke vertelling over de bekendste Moeder ter wereld en haar kinderen. Vol inspiratie, twijfel, troost en muziek. Jacobien Elffers speelt Maria. De Moeder van iedereen. Begeleid door muzikanten vertelt ze over haar leven en dat van haar kinderen. Geïnspireerd op de verhalen uit de Bijbel en de Koran, persoonlijke verhalen van de muzikanten en liederen over bizarre middeleeuwse wonderen. Er is best een kans dat er dingen zijn waar je om moet lachen, of waar je boos van wordt.*
Hopelijk blijft er tijd over voor vragen.
Hoe is het om al tweeduizend jaar in het middelpunt van de aandacht te staan?
Waar doe je goed aan?

Als iemand alleen en verlaten is, is zij er, dichtbij, zoals ze naast haar zoon was toen iedereen hem in de steek liet. Maria beschermt altijd haar kinderen en verdedigt ons tegen gevaar, zelfs als we de weg kwijtraken of onze redding in gevaar brengen. Ze hoort onze stemmen, zelfs degenen die in ons hart gesloten blijven. Maria is er, ze bidt voor ons en ze bidt voor degenen die niet bidden. Omdat ze onze moeder is.
Paus Franciscus, 24 maart 2021

De muzikanten van de Veenfabriek laten zich voor MARIA MARIA MARIA inspireren door een rijke historie aan Marialiederen uit de middeleeuwen en het vroege christendom. Van de 13de eeuwse Cantigas de Santa Maria uit Spanje die vertellen over de opzienbarende wonderen van Maria, tot aan oude Marialiederen uit Syrië in het Aramees, de taal waarin Jezus sprak. Als moderne pelgrims feesten, dansen en spelen de muzikanten voor de Moeder. Met percussie, electronica, gitaar, klarinet, trombone, altviool en de betoverende zang van de Marokkaanse zanger Anass Habib.

*) (A)THEÏSME GEEN PROBLEEM
Deze voorstelling is voor iedereen toegankelijk ongeacht je geloofsovertuiging of -twijfel en is niet bedoeld iemand ergens van te overtuigen. Alle gelijkenissen met bestaande personen, heiligen, godheden, historische gebeurtenissen en dromen berusten misschien op toeval en misschien niet, waarmee we het bestaan van toeval ontkennen noch erkennen. Niets in deze voorstelling is beledigend bedoeld, toch is ondanks een zorgvuldig creatieproces niet uit te sluiten dat iets uit de voorstelling door iemand zo ervaren kan worden. Er mag over deze voorstelling nagepraat worden. Zowel met de makers en andere toehoorders als met derden. Als de voorstelling onverhoopt nieuwe inzichten oplevert, een wereldbeeld verandert, inspireert en/of aanzet tot bepaalde voornemens, dan zijn alle eventuele daaruit voortvloeiende veranderingen in manier van leven, geloven, of anderszins, geheel de verantwoordelijkheid van de toehoorder en niet van de Veenfabriek.

MARIA MARIA MARIA gaat op 1 september in première in het Pesthuis in Leiden. De voorstelling speelt o.a. ook in de De Duif in Amsterdam, in het Verhalenhuis in Haarlem en in het Beauforthuis in Austerlitz.

augustus

vr 27 TRY-OUT Amsterdam / De Duif 20:00u – 21:30u tickets
za 28 TRY-OUT Amsterdam / De Duif 15:00u – 16:30u tickets
za 28 TRY-OUT Amsterdam / De Duif 20:00u – 21:30u tickets
ma 30 TRY-OUT Leiden / Pesthuis 20:00u – 21:30u tickets
di 31 TRY-OUT Leiden / Pesthuis 20:00u – 21:30u tickets

september

wo 1 PREMIÈRE / Leiden / Pesthuis 20:00u – 21:30u tickets
do 2 Leiden / Pesthuis 20:00u – 21:30u tickets
wo 8 Haarlem / Verhalenhuis 14:30u – 16:00u tickets
wo 8 Haarlem / Verhalenhuis 20:00u – 21:30u tickets
zo 12 Den Haag / Het Nationale Theater / Theater aan het Spui 16:00u – 17:30u tickets
ma 13 Austerlitz / Beauforthuis 20:00u – 21:30u tickets
di 14 Austerlitz / Beauforthuis 20:00u – 21:30u tickets
wo 15 Austerlitz / Beauforthuis 20:00u – 21:30u tickets

Bekijk ook