Veenfabriek
Marktsteeg 1 | 2312CS | Leiden
071 3318 054 (MA/DI/DO, 9.30 - 17.00 UUR) |
Pinokkio

Pinokkio


Veenfabriek i.s.m. Compagnie du Tire-Laine


Muziek | Theater | Groei | Verleiding | Verlangens | Leugens


Een vrolijk en wrang volksfeest met de allernieuwste leugens.
Joeri Vos en Paul Koek bewerkten de Pinokkio van Carlo Collodi tot een eclectisch feest over verleiding, aanpassen en opgroeien.

Met de voltallige Veenfabriek en het Franse muziekensemble La Compagnie du Tire-Laine bouwen we met muziek, theater, dans en spektakel een kleurrijk Pleasure Island. We volgen de houten pop Pinokkio (Phi Nguyen) op zijn weg naar school en zijn volwassenwording. Onderweg wordt hij vrienden met Ezel en Vogel, wil Fee wel helpen om een echte jongen van hem te maken en leert hij liegen en hoe je op je sodemieter krijgt als je dat doet. Maar hij wil er zó graag bijhoren en zijn zoals iedereen.

Paul Koek liet zich voor de muziek inspireren door de bekende Italiaanse dans de Tarantella, die gebaseerd was op een leugen: Vrouwen die niet mochten dansen, logen dat ze gebeten waren door een tarantulaspin en daarom wel móesten bewegen, want dat zou hen genezen.

Geef je net als Pinokkio over aan de heerlijke hallucinerende leegte van onze wereld. Want verleidelijke leugens zijn toch veel lekkerder dan de harde realiteit?


PINOKKIO: Want dit is alles wat ik heb geleerd: dromen die zijn waar en wat waar is, is verkeerd.


Pinokkio was de hitvoorstelling op Oerol 2018, werd in 2019 geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival in Amsterdam en reist in seizoen 2019/2020 langs theaters in Nederland en België.


‘Waarom leugens zo gek nog niet zijn.’ Lees hier het interview met acteur Phi Nguyen op Human.nl en Phi Nguyen over Pinokkio en het vak. Een portet: hier


credits
Veenfabriek i.s.m. Compagnie du Tire-Laine uit Lille (FR).

regie | Joeri Vos
tekst | Carlo Collodi, Joeri Vos, Teun Smits
muziek | Paul Koek, Compagnie du Tire-Laine
met | Simon Boer, Reinout Bussemaker, Yann Deneque, Jacobien Elffers, Lena Entezami, Roland Haufe, Ruta van Hoof, Paul Koek, Arnaud van Lancker, Ton van der Meer, Phi Nguyen, John van Oostrum, Benoit Sauvage, Frédéric Tetaert, Niki Verkaar, Bastiaan Woltjer
kostuums | Vita Coenen
vormgeving | Mats Boswijk
techniek | Ruben Arents, Daan Jonkers
productie | Rianne Valstar
publiciteit en marketing | Kelly de Haan, Judy Lijdsman
campagnebeeld | Anne Harbers
grafische vormgeving | Isabel Valstar
trailer | Sergio Gridelli
scènefoto’s | Ben van Duin


speellijst


De pers over Pinokkio

Theaterkrant ★★★★
“In de handen van regisseur Joeri Vos wordt Pinokkio een subversieve trip over waarheid, leugens, vrijheid en verantwoordelijkheid. Daarmee is zijn bewerking een prikkelend contrapunt ten opzichte van de moralistische manier waarop het klassieke verhaal van Carlo Collodi normaal gesproken verteld wordt. “

“Zo geeft Vos een nieuwe invulling aan het begrip muziektheater. De vorm gaat een spannend huwelijk aan met de composities van Paul Koek en de Franse Compagnie du Tire-Laine, wier Roma- en Klezmerinvloeden goed aansluiten bij het rauwe milieu dat Vos neerzet. “
Lees de complete recensie

Volkskrant ★★★★
“Veenfabriek verpakt met Franse gastmuzikanten uit Lille de post-truth in een zomers en scabreus volksfeestje.”
Lees de complete recensie

NRC ★★★★ 
“Hoofdzaak is dat Pinokkio bij Vos een antiheld is, een recalcitrante leugenaar die geweld niet schuwt en een zelfzuchtige hedonist. (…) Terwijl de band Compagnie du Tire-Laine er een feestje van maakt, toont Pinokkio hoe verlangen naar vrijheid kan uitlopen op nihilisme.”
Lees de complete recensie.

Dagblad van het Noorden
“Een van de hoogtepunten van Oerol 2018
“Zo maakte Joeri Vos (…) met zijn eigenzinnige versie van Pinokkio voor de Veenfabriek een volksfeest, waarbij het volk zich gewillig liet meezuigen in het populisme van de tot opstandig ventje verworden pop. Een Pinokkio vol tegenstellingen, fout als de pest en juist daarom uit het goede hout gesneden. Met daarbij een fantastische rauwe vormgeving (…) Mats Boswijk (…). De eclectische muziek van La Compagnie du Tire-Laine maakte dit festijn compleet.”
Lees de complete recensie.

Parool
“Joeri Vos maakte vorig jaar bij De Veenfabriek een ijzersterke, ambigue Pinokkio over vrijheidsdrift en populisme.”


La Compagnie du Tire-Laine
Sinds de oprichting in 1992 heeft muziekensemble La Compagnie du Tire-Laine uit Lille (Fr) een grote reputatie opgebouwd. Oprichter, accordeonist en icoon Arnaud ‘Nono’ Van Lancker reisde jarenlang rond als ketelmaker en lasser. Nono heeft inmiddels zo’n 40 muzikanten om zich heen verzameld en initieerde tal van projecten die door middel van muziek, verhalen, maar ook door acties in verschillende buurten de Romacultuur uitdragen.

La Compagnie du Tire-Laine speelt een hartverwarmende mix van gipsy muziek, Klezmer, jazz, tango, Franse muziek en (andere) wereldmuziek. Frisse en verrassende composities met zeer persoonlijke ritmische structuren. Het handelsmerk is direct herkenbaar: één idee per nummer, sterk geformuleerd in een duidelijke melodische lijn en veel ruimte voor improvisatie.
Met muziek strijden de muzikanten tegen onrechtvaardigheid en dwingen ze aandacht af voor bijvoorbeeld het Israëlisch-Palestijns conflict, de Koerdische bevolking en migranten zonder papieren. Dat maakt La Compagnie du Tire-Laine tot een toegewijd en sterk humanistisch gezelschap. 

In Pinokkio spelen Arnaud van Lancker (accordeon), Benoit Sauvage (contrabas), Yann Deneque (saxofoon, klarinet) en Frédéric Tetaert (gypsy gitaar) mee.Video: Joeri Vos en Paul Koek over Pinokkio.

 

Op de hoogte blijven van De Veenfabriek?

Ja, schrijf me in voor de nieuwsbrief!